Salvador Dalí
Algemeen

Salvador Dalí gewoon te bekijken in Amsterdam

Dat is nog eens een leuk idee voor een bedrijfsuitje: naar het museum. En dan helemaal als je weet dat dit museum in het hartje van Amsterdam staat, vlakbij het Museumplein. En als je dan ook nog naar een tentoonstelling over Salvador Dalí, inclusief zijn werken kunt gaan, is je dag wel compleet. Oké, heel flitsend lijkt het niet, zo’n museum. Maar door de surrealistische kunst van Salvador Dalí word je wel op het verkeerde been gezet. En de gesprekken tijdens de komende paar lunches zullen weer eens over iets anders gaan dan werk.

Salvador Dalí, een echte kunstenaar

Iedereen kent wel kunst van Salvador Dalí. Ook al denk je misschien dat je nog nooit van de beste man hebt gehoord, de schilderijen met de klokken die van rotsen lijken af te druipen komen je vast bekend voor. Ook de surrealistische beelden van olifanten met tuba-koppen, de molens met vlinders als wieken en de dieren die op stelten lijken te lopen zeggen je vast wel iets. En waarschijnlijk heb je er wel een mening over. Of je het nu mooi vindt of je er ongemakkelijk bij voelt dat mag je natuurlijk bepalen. Na het zien van een tentoonstelling van Salvador Dalí zul je een echte mening kunnen formuleren.

Wie was Salvador Dalí?

Salvador Dalí was een Spaanse man, die nog niet eens zo heel lang geleden leefde. Zijn volledige naam was Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, markies de Dalí de Pubol. Een hele mond vol! Hij is geboren in 1904 en overleden in 1989. In zijn actieve jaren heeft hij ontzettend veel geschilderd en andere kunst gemaakt. Salvador Dalí was surrealist. Hij geloofde dat kunst niet zomaar iets op papier of doek zetten was, maar dat er altijd een diepere betekenis achter zat. Zo zijn veel van zijn schilderijen gebaseerd op zijn dromen. Salvador Dalí heeft met zijn schilderijen en meningen zelfs de mening van Sigmund Freud over het surrealisme beinvloed!

Salvador Dalí in Amsterdam

Een laagdrempelige manier om kennis te maken met de heer Dalí is door zijn tentoonstelling in Amsterdam te bezoeken. Je bevindt je dan in een prachtig historisch pand dat een voormalige villa is. De sfeer is, zodra je binnenstapt, totaal anders dan in de rest van de stad. Je bent er, midden in Amsterdam, echt even uit. En daarna ga je natuurlijk lekker even de stad in voor een hapje en een drankje. En om even na te praten natuurlijk!